ZŠ: Pletení pomlázky a Morana

Letošní Velikonoce se kvapem blíží, a tak jsme se ve čtvrtek 14. března sešli, abychom se naučili plést pomlázky s panem Kopečným. Hlavně chlapci, kteří se na tuto akci hodně těšili. Proto jich také bylo tentokrát víc než děvčat. O vrbové proutí se nikdo nemusel starat. Pan Kopečný zařídil úplně vše. Stačilo jen sednout, podívat se, jak se pomlázka plete a zkusit to. Začátek a zakončení tatárku bylo obtížné, a proto bylo svěřeno do rukou odborníka. Pletení dětem docela šlo. Nakonec si každý chlapec odnesl domů krásný tatar. A proto: „Holky těšte se, budete o Velikonocích vyšibány vlastnoručně vyrobenými pomlázkami, za které se chlapci opravdu nemusí stydět.“

Ani dívky nepřišly zkrátka. Ty pod vedením paní Mikšánkové vyráběly Moranu. A kdo neví, co to je Morana, jen připomínáme, že o Smrtné (nebo také páté) postní neděli se vynášela smrt ze vsi. Tato tradice pochází ze starého pohanského zvyku. Dokonce se o ní dovídáme i v jiných pramenech, jako o Moreně, Mořeně, Mařeně, nebo Smrtholce. Děvčata vyrobila Moranu ze slámy a oblékla ji do valašského oblečení – staré košile, šátku a sukně. Má bílou hlavu s namalovaným obličejem, takže připomíná smrtku. Na krk jí děvčata navlékla korále z vyfouknutých vajec. Základem figuríny je dřevěná tyč. Děti vynesou Moranu z vesnice a hodí ji do potoka, nebo ji spálí. Tento zvyk vlastně symbolizuje vynášení zimy ze vsi. Děvčata se také naučila písničku, která se zpívá při vynášení Morany.

Takže srdečné díky panu Kopečnému a paní Mikšánkové za jejich neúnavnou pomoc při těchto akcích a všichni se těšme na svátky jara.

Alena Mlodziková

vychovatelka ŠD